Àngel Guimerà
Estudi sobre l'autor i l'obra

Mar i cel


Terra Baixa


Terra Baixa és una de les obres teatrals més populars del dramaturg i poeta Àngel Guimerà i la seva temàtica és el drama.
Terra Baixa va ser estrenada per primera vegada en versió en castellà a Madrid el 27 o 30 de novembre de 1896 al "Teatro Espanyol" per la comapanyia Guerrero-Mendoza a partir de la traducció de José de Echegaray, a causa de la descofiança de l'autor de la seva obra. "Tierra Baja" va ser un èxit de públic
L'estrena de l'obra en català es va fer esperar fins el 8 de febrer de 1897 al Teatre Principal de Tortosa a càrrec de la companyia Teodor Bonaplata. El text original de l'obra va ser editat el gener de 1897. En aquell mateix any, també es representà a Barcelona on es va reafirmar l'èxit de públic.
Aquesta obra s'ha convertit en el drama més representat i amb més nombre de traduccions de la dramatúrgia catalana. L'obra de Guimerà ha estat traduït a catorze idiomes diferents.
A partir de la publicació de l'obra de Terra baixa han sorgit dos òperes gràcies a ella que són: Lo "catalane" i "Tiefland".
Terra Baixa també ha estat representada en varies pel·lícules.

external image 6.%20Teatro%20Espanol.%20%20Madrid.JPG
Foto "Teatro Espanyol" (lloc on es va estrenar la obra)Àngel Gumierà


Àngel Guimerà va neixer a Santa Cruz de Tenerife el 1845.
Els seus pares eren Agustí Guimerà, vingut del Vendrell, i Margarita Jorge. Per aquest motiu el 1853, quan comptava amb només sis anys, la seva família es va traslladar de nou a Catalunya, concretament a El Vendrell, d'on era originari el seu pare. Després s'instal·laren a Barcelona.

A Barcelona, ben aviat aprengué el català i s'identificà amb el moviment catalanista. Va unir-se al el grup La Jove Catalunya i la revista La Gramalla, començant a publicar poemes com "El rei i el conseller".
El 1871 fundà la revista La Renaixensa (més endavant convertida en diari), de la qual va arribar a ser director durant tres anys. El 1889 és escollit president de la Lliga de Catalunya.
La seva producció teatral es pot dividir en quatre etapes.
- Desde "Gal·la Placídia" fins a l'any 1890 amb obres de caràcter històrico-romàntic.
- La segona etapa (1890-1900) dóna entrada a plantejaments i solucions de caràcter realista i social.
- La tercera etapa (1901-1911) es caracteritza per una banda per connectar amb els corrents europeus i, per l'altra, per retornar a les solucions de la primera etapa.
- La seva última etapa representa, definitivament, el retorn als temes i tècniques de la primera època

La seva mort es va produir a Barcelona, el 18 de juliol de 1924, i va tenir un enterrament multitudinari.


external image Guimeraportadagran.jpg external image 250px-050529_Barcelona_101.jpgFoto de Àngel Guimerà / Estatua dedicada a Àngel Gumierà a la plaça del Pi


Roger Vilà


Rosana Basurto :www.tnc.es/ca/arxius/programacio/00_01/guia_terrabaixa.pdf

external image Terra%20baixa%20b-n.jpg
Representació de la obra terra baixa, escena de Nuri i Menelic parlant.